„Sergejus Paradžanovas – gyvenimas tarsi filmas“

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Galerijoje atidaryta fotografijų paroda, skirta unikalios ir ryškios kino asmenybės, genialaus kūrėjo Sergejaus Paradžanovo 100-osioms gimimo metinėms. Ekspozicija primena ir įamžina pasaulinio garso kino režisierių, dailininką, scenaristą, neeilinio talento, tragiškų likimo smūgių patyrusį armėnų menininką.

Ekspozicijoje apie 30 fotografijų. Senos Tbilisio armėnų šeimos, kurioje gimė S. Paradžanovas, nuotraukos, jo mokyklos, studijų fotografijos, kadrai iš filmavimo aikštelių, paties autoriaus kruopščiai surežisuoti portretai, kuriuose modeliai vaizduojami su įmantriomis kostiumų detalėmis, šalia objektų, simbolizuojančių įvairias kultūras ir tradicijas – visa tai atspindi unikalų menininko kūrybinį pasaulį, kupiną vaizduotės, kultūrų ir simbolių.

Sveikinimo žodį tarė Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Aurelijus Banys ir Armėnijos ambasadorius Lietuvoje Ara Margarianas. Pastarasis džiaugėsi galimybe iškilaus tautiečio 100-ąsias metines minėti Zarasuose ir dėkojo Zarasų rajono savivaldybės viešajai bibliotekai bei parodos kuratorei Liucijai Armonaitei. Pasak ambasadoriaus, apie režisierių būtų galima kalbėti be galo daug. Ir nors jis gyveno totalitarinėje valstybėje, išlaikė vidinę laisvę bei savitą požiūrį į gyvenimą.

Šventėje taip pat dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės mero patarėjai Simona Burokaitė ir Karlen Grdiljanc, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus pavaduotoja Auksė Kapočiūtė-Vaitkuvienė.

Parodos kuratorė ir organizatorė Liucija Armonaitė pasakojo apie nepaprastai sunkų ir sudėtingą, bet tuo pačiu spalvingą ir kupiną įvairiausių istorijų Sergejaus Paradžanovo gyvenimą. Savo pasakojime ji paminėjo ne vieną įdomų ir intriguojantį menininko gyvenimo faktą, supažindino su jo svarbiausiais darbais. Apibendrinant galima teigti, jog visas S. Paradžanovo gyvenimas buvo kaip meno kūrinys.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė ir administracijos direktorius Aurelijus Banys dėkojo už labai prasmingai praleistą vakarą, už pažintį su Armėnijos kino genijumi.

Kolorito renginiui suteikė Davit Avetisyan tradiciniu armėnų instrumentu dūduku atliekama muzika, kuri nukėlė vakaro svečius į tolimąją Armėniją. Ilgesingas šiuo instrumentu atliekamas melodijas galime išgirsti ir S. Paradžanovo filmuose. Renginį taip pat papuošė atsiųstas buvusio bibliotekos savanorio Yuri Abrahamyan sveikinimas iš Armėnijos.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus surengta paroda „Sergejus Paradžanovas – gyvenimas tarsi filmas“ Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Galerijoje veiks iki lapkričio 18 d. Bibliotekoje taip pat galima pažiūrėti S. Paradžanovo filmą „Granato skonis“.

Maloniai laukiame visų.

Jurga Sagadinaitė

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Nuotr. Donato Merkio

Parašykite komentarą