Uždegta žalia šviesa poezijai

„Poezijos teikiamas džiaugsmas ir svaigulys, kurį skaitydami patiriame, juk yra ne kas kita kaip atpažinimo džiaugsmas ir svaigulys nuo to, ką kiekvienas mūsų viduje puikiai žinojome, bet ligi šiol nebuvome radę žodžių sau ar kitiems apie tai pasakyti, įžodinimo tikslumo“, – teigia poetas Rimvydas Stankevičius.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektas „Žalia šviesa poezijai“, dalyvavęs Utenos apskrities Tolygios kultūrinės raidos programoje ir gavęs finansavimą – įgyvendintas. Juo buvo siekiama skatinti poezijos skaitymą, domėjimąsi profesionalių lietuvių poetų kūryba, didinant prieinamumą Utenos regione. Aktyvus bendruomenės narių dalyvavimas, kultūros įstaigų ir organizacijų bendradarbiavimas džiugino.

Pasak projekto vadovės Inesos Dumbravienės, galima pasidžiaugti puikiais projekto rezultatais – išaugusiu bibliotekos lankytojų ir skaitytojų skaičiumi, puikiais atsiliepimais apie įvykusius renginius, padidėjusia poezijos knygų išduotimi ir, svarbiausia, visuomenės išreikštu poreikiu tęsti tokio pobūdžio renginius ir pažintį su kitais lietuvių poetais.

Per devynis įgyvendinamo projekto „Žalia šviesa poezijai“ mėnesius Zarasų, Ignalinos, Molėtų ir Utenos viešosiose bibliotekose buvo organizuota vienuolika renginių, kuriuose apsilankė 1200 vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų. Veiklose dalyvavo įvairaus amžiaus ir socialinės padėties gyventojai, regiono moksleiviai, Trečiojo amžiaus universiteto studentai, Zarasų socialinės globos namų gyventojai, Zarasų krašto žmonių su negalia sąjungos nariai, literatų, knygų klubai, miestų svečiai.

Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos, Utenos „Krašuonos“ progimnazijos bei Utenos „Aukštakalnio“ pradinės mokyklos pradinukai dalyvavo teatro „Teatriukas“ žaidime-spektaklyje „Vaikų kambarys“, kuriame skaitydami, šokdami, vaidindami ir dainuodami susipažino su poetės, dramaturgės Violetos Palčinskaitės eilėmis.

Neišdildomą įspūdį Zarasų, Ignalinos ir Molėtų gimnazistams paliko kūrybinės dirbtuvės su charizmatiškuoju aktoriumi, režisieriumi, dainininku, sportininku, „žmogumi orkestru“ Vidu Bareikiu. Į susitikimą su meniškos sielos V. Bareikiu atvyko ir senjorai. Vidas pristatė savo knygą „VB knyga“, dalinosi gyvenimiškais patarimais, kartu su dalyviais ekspromtu kūrė eiles. Atlikėjas susitiko su bibliotekos „Juodai balto“ teatro aktoriais ir režisiere, stebėjo poetinio literatūrinio spektaklio „Vis dar be pabaigos… Paulius Širvys“ repeticiją, dalinosi savo įžvalgomis ir rekomendacijomis, vedė meistriškumo pamokėles.

Prasmingos eilės, jaudinantys romansai, akyse deganti meilė poezijai ir begalinis nuoširdumas lydėjo poetų Vytauto V. Landsbergio ir jo sūnaus Jono, Lietuvos nacionalinės premijos laureato Rimvydo Stankevičiaus ir muzikanto, kompozitoriaus Olego Ditkovskio kūrybos vakaruose.

Rašytojo Aivaro Veiknio kūryba ir naujasis amplua daugeliui klausytojų buvo tikras atradimas, kuris su aktoriumi Mindaugu Ancevičiumi ir profesionalių muzikantų grupe terasoje ant Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos stogo atliko džiazo ir poezijos garso spektaklį „Švelnūs riksmai“.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos „Juodai baltas“ teatras literatūriniu spektakliu „Vis dar be pabaigos… Paulius Širvys“ pradžiugino molėtiškius, kurie susipažino su poeto gyvenimu dar neregėtais atspalviais.

Jolanta Lementauskienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja

Nuotr. iš bibliotekos archyvo

Projektą „Žalia šviesa poezijai“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Zarasų rajono savivaldybė

Parašykite komentarą