Kolegų sveikinimas 100-mečio proga

Gegužės 15-ąją Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka švenčia 100 metų jubiliejų.  Biblioteka laukia skaitytojų atnaujintose erdvėse bei šešiolikoje filialų Zarasų rajone. Sveikiname Zarasų biblioteką jubiliejaus proga ir kviečiame skaitytojus susipažinti su jos kaita ir reikšmingomis veiklomis Panevėžio regione.

Biblioteka: erdvė kurti, dirbti ir praleisti laisvalaikį

2015 metais atsinaujinusi biblioteka skaitytojus pasitinka erdvėse, kuriose ką veikti ras kiekvienas. Augant bibliotekų paslaugų plėtrai, duris atvėrė modernus bibliotekos priestatas. Pirmajame priestato aukšte buvo įsteigta parodų erdvė, kurioje vyksta įvairios parodos ir kultūriniai-meniniai renginiai. Bibliotekoje esanti galerija puoselėja profesionaliojo meno sklaidą, ugdo kultūrinį pažinimą. Mažųjų bibliotekos lankytojų jiems skirtose erdvėse laukia tradicinės skaitymo skatinimo, pasakojimo meno edukacijos bei  inovatyvūs LEGO robotikos, 3D ir kiti konstravimo užsiėmimai. Paskutiniame priestato aukšte specialiai individualiam ir grupiniam darbui pritaikyta erdvė, kurioje atsiveria Zarasų kraštovaizdžio panorama – nuostabūs vaizdai į Zarasaičio ežerą.  Čia įrengta terasa poilsiui bei renginiams.

Profesionali bibliotekininkų komanda

Zarasų bibliotekos kolektyvas regione žinomas ir ne kartą įvertintas už nuopelnus Lietuvos kultūrai bei lyderystę bibliotekininkystės srityje. 2020 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Metų geriausių bibliotekininkų vardų suteikimo ir kitų apdovanojimų ceremonijoje bibliotekos direktorė Danutė Karlienė buvo išrinkta Metų vadove. Apdovanojimas skirtas už indėlį kuriant modernią regione daugiafunkcinę ir naujų bendrysčių biblioteką, naujų technologinių paslaugų tobulinimą bei aktyvų vietos bendruomenių įtraukimą į kultūrinį pažinimą. Bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Lementauskienė 2021 metais pelnė ,,Epale“ andragogo vardą.  Šis titulas įprasmina suaugusiųjų švietėjų vardą, pabrėžia jų kompetenciją. Įvertinimas skirtas už svarbių temų suaugusiųjų švietime aktualizavimą: kaip skaitmeninių technologijų amžius suteikia naujas galimybes bibliotekoje patraukliai viešinti kultūros paveldo turinį ir pakviesti vietos bendruomenių narius būti ne tik pasyviais kraštotyrinės informacijos vartotojais, bet ir aktyviais jos kūrėjais.

2023 metais Pasaulinės kultūros dienos proga Zarasų rajono savivaldybės administracijos švietimo ir kultūros skyriaus padėkomis buvo apdovanotos keturios Zarasų bibliotekos darbuotojos: Inesa Dumbravienė, Rasa Juršienė, Saulė Pelekienė ir Virginija Petraitienė. Padėkos skirtos už kūrybiškumą, iniciatyvumą, aktyvų bendradarbiavimą su vietos bendruomene bei švietimo įstaigomis. Sukaupę profesionalią patirtį bibliotekos specialistai kupini idėjų, atpažįstantys savo auditorijas ir jų poreikius, žino, kuo sudominti savo krašto skaitytojus ir kaip pakviesti juos į biblioteką.

Bendradarbiavimas ir projektinė veikla

Kiekvienais metais biblioteka įgyvendina inovatyvius projektus, iniciatyvas, veiklas, buriančias skaitytojus plėsti kultūrinį akiratį. Bendradarbiaujant su Utenos A. ir M. Miškinių viešąja biblioteka 2022 metais visuomenei pristatytas projektas ,,Interaktyvi Aukštaitijos skulptūrų alėja“. Šis projektas kviečia lankytojus į naują interaktyvų turą, pasakojantį apie Zarasų ir Utenos rajonuose sukurtas skulptūras. Projektas suteikia galimybę internete pakeliauti ir virtualiai susipažinti su skulptūrų alėja ir pažinti skulptūras bei jų istorijas iš arti.

2021 metais įgyvendintas projektas „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“ suteikė galimybę susipažinti su etnine kultūra Utenos apskrities vaikams ir jaunuoliams. Tais pačiais metais biblioteka, bendradarbiaudama su Ignalinos rajono savivaldybės viešąja biblioteka, aktyviai įsitraukė į projektą „Kūrybinio rašymo dirbtuvės jaunimui „Pasakoja tekstai“. Dirbtuvės buvo skirtos kuriančiam 15–19 metų Utenos apskrities jaunimui, siekiant skatinti meninį, kūrybinį saviraiškos ugdymą ir plėsti kultūrinį akiratį bei įtraukti jaunąją kūrėjų kartą į šiuolaikinės literatūros gyvenimą, mokyti kritiškai vertinti literatūros procesus.

2020 metais įgyvendinus projektą „Skaitmeninių centrų paslaugų plėtra – kultūrinio kraštovaizdžio pasakojimai atgimsta interaktyviai“ Zarasų bibliotekos Šeimų skaitmeninių veiklų centro bazėje plėtėsi veiklos. Įgyvendinant projektą buvo sukurtas naujas virtualus akinių turas, jungiantis literatūrinę išmintį, legendas ir pasakojimus bei skaitmenizuotus Zarasų ir Utenos kraštovaizdžio objektus. Bibliotekoje ir už jos ribų vykstantys projektai suteikia galimybę įvairaus amžiaus auditorijoms pažinti, kurti ir dalyvauti kultūrinėse veiklose, kurios įprasmina laisvalaikį.

Semtis naujų idėjų veikloms ir jas įgyvendinti bibliotekoje padeda ir į ją atvykstantys savanoriai iš užsienio šalių. Biblioteka bendradarbiauja su jaunimo savanoriškos veiklos centru „Deineta“, kurio dėka bibliotekoje netrūksta savanorių. Bibliotekos lankytojams užsieniečiai savanoriai yra organizavę kūrybinius užsiėmimus, vykdę suaugusiųjų švietimo veiklas ir mokę bibliotekos vartotojus bei darbuotojus anglų kalbos. Prie bibliotekų veiklų įgyvendinimo prisidedantys savanoriai savo idėjomis ir pagalba yra naudingi ne tik bibliotekoms, bet ir visuomenei.

Bibliotekos 100-mečio proga linkime toliau kurti modernią, saugią, kūrybišką ir jaukios aplinkos biblioteką, atliepiančią skaitytojų poreikius. Džiaugiamės Panevėžio regione dirbdami su bibliotekininkystės profesionalais, kryptinga linkme su inovacijomis bei šiuolaikinėmis švietimo ir kultūros tendencijomis žengiančiais kolegomis!

Regiono bibliotekų strateginės plėtros skyriaus informacija

Parašykite komentarą