Miško gyvūnų paslaptys: EKO skaitymai

Liepos 3 dieną Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje lankėsi Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos stovyklos „Vasara“ dalyviai. Jie dalyvavo ypatingoje veikloje, kurios tema buvo „Miško gyvūnai ir jų gyvenimo būdai“. Edukacija buvo skirta padėti vaikams geriau pažinti ir suprasti miško gyvūnus, jų elgesį ir mitybos įpročius. Edukacijos veikla buvo pagrįsta žinomo gamtininko, fotografo ir rašytojo Selemono Paltanavičiaus knyga „Kiekvienam savas kąsnis“.

Edukaciją pradėjome skaitydami Selemono Paltanavičiaus knygą, kurioje aprašoma, kuo maitinasi įvairūs miško gyvūnai ir kas nutiko, kai jie pamėgino maitintis kitaip nei buvo įpratę. Vaikai buvo nustebinti sužinoję, kad vilkai ir lapės mėgsta ne tik mėsą, bet ir uogas bei vaisius. Tai sukėlė daug diskusijų ir klausimų, kuriuos vaikai aktyviai uždavė ir aptarinėjo tarpusavyje.

Po skaitymo vaikai vartė kitas Selemono Paltanavičiaus knygas apie gyvūnus: „Pažinkime Lietuvos gyvūnus“, „Eime į gamtą!“, „Gyvas miško pasaulis“, „Tie namučiai namai“. Jie skaitė, žiūrėjo paveikslėlius ir aptarė, kaip atrodo skirtingi gyvūnai, jų elgesys ir namai. Ši veikla padėjo vaikams geriau įsivaizduoti gyvūnų išvaizdą ir jų gyvenimo būdą.

Vėliau vyko interaktyvi veikla – vaikai susiskirstė į komandas „Lapės ola“ ir „Vilkai“, ir spėliojo mįsles-užuominas apie gyvūnus. Šis užsiėmimas ne tik praplėtė jų žinias apie miško gyvūnus, bet ir skatino komandinį darbą bei draugišką konkurenciją. Abi komandos pasirodė puikiai – viena surinko 16 taškų, o kita 15 taškų iš šešiolikos galimų.

Po šios veiklos vaikai pasirinko gyvūnus iš knygos, kurią skaitėme ir piešė juos. Piešimo užduotis leido vaikams išreikšti savo kūrybiškumą ir giliau susipažinti su pasirinktais gyvūnais.

Paskutinė edukacijos dalis buvo skirta garsų atpažinimui. Vaikai klausėsi garsinių knygų apie gyvūnus garsų ir spėliojo, kokių gyvūnų šie garsai. Jie išgirdo mešką, šerną, varlę, lapę, kiškį, pelėdą, bites dūzgiančias ir zyziantį uodą bei kitų gyvūnų skleidžiamus garsus. Ši veikla buvo ne tik linksma, bet ir lavino vaikų klausos įgūdžius bei gebėjimą susieti garsus su konkrečiais gyvūnais.

Edukacija „Miško gyvūnai ir jų gyvenimo būdai: EKOskaitymai“ – šeštasis programos „Vasarą skaitome kitaip 2024“ renginys, buvo labai sėkmingas ir įdomus vaikams. Jie įgijo daug naujų žinių apie miško gyvūnus, jų elgesį ir mitybą, taip pat turėjo progą parodyti savo kūrybiškumą ir komandinio darbo įgūdžius. Tikimės, kad tokios veiklos padės vaikams labiau vertinti ir mylėti gamtą bei jos gyventojus.

Zina Černovienė, Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos aut. ir Adrijos Zajančkauskaitės

Parašykite komentarą